veseloffgleb
09.01.2021 08:28

230. Буын үндестігіне бағынатын аффиксті табыңыз: A) –қой;
B) –мен, -бен, -пен;
C) –қор;
D) –кеш;
E)–лас, -лес, -дас, -дес;

231. Буын үндестігіне бағынатын аффиксті табыңыз:
A) –лар, -лер;-дар,-дер;
B) –нікі, -дікі, -тікі;
C) –паз;
D) –мен,-бен,-пен;
E) –қой;

232. Буын үндестігіне бағынбайтын қосымшаларды табыңыз:
A) –ды,-ді,-ты,-ті;
B) –шылық,-шілік;
C)–хана, -қор,-бен;
D) –лас;-лес,-дас,-дес;
E) –лық,-лік,-дық,-дік;

233. Буын үндестігіне бағынбайтын қосымшаны табыңыз:
A) –дес,-дас, -тес, -лес;
B) –лық, -лік;
C) –лау, -леу;-дау,-деу;
D)–мен, -бен, -пен;
E) –нің,-ның, -дің, -тің;

234. Буын үндестігіне бағынбайтын қосымша жалғанған сөзді табыңыз:
A) Орталық дәріхана Абай даңғылында орналасқан.
B) Біз ертең шекарадан өтеміз;
C) Көркем әдебиетті оқы;
D) Мұғалімнен мына тақырыпты сұра;
Е) Бас есепшіні қызметтен босатты;

235. Қай әріптер кірме сөздердің жазылуында қолданылады?
A) ә, ө, ұ, ү, і;
B) ң., қ, э, һ, ә, ө;
C) в, ч, щ, а, ә;
D) ф, в, ч, ь, ъ, е, э;
E) ң, қ, э, һ;

236. Үндестік заңына бағынбайтын сөздерді табыңыз:
A) дәмхана, баламен, заңгер;
B) сәнқой, дәріхана, мектеп;
C) көйлек, кітап, ініммен;
D) күн, демалыс, қызмет;
E) талапкер, қалааралық, тас;

237. Үйлесім, үндесу заңы, негіз бен аффикстің заңы:
A) Метатеза;
B) Аккомодация;
C) Үндестік заңы;
D) Редукция;
E) Қосымша мен түбір заңы;

238. 2 ашық және 2 бітеу буыннан тұратын сөзді табыңыз:
A) әттеген-ай;
B) әшекейлеу;
C) әжелерде;
D) әдебиет;
E) әсемпаз;

239. «У» дыбысы дауыссыз болып тұрған сөзді табыңыз.
A) студент,қуан;
B) сұлу,университет;
C) сулы,туыс;
D) жиналу,әлеуметтік;
E) ауа, денсаулық;

240. «Бала ата-анасы... кешірім сұрады» жалғау жалғаңыз:
A) –нен;
B) –ден;
C) –дан;
D) –тан;
E) –нан;

241.Бұйрық рай ІІ жақ көпше түрі (анайы форма) сөйлемді табыңыз.
A) Отырыңдар, дәптерлерді үстелге қойыңдар.
B) Талғат сөйлемді тақтаға жаз.
C) Қазір біз тексті тыңдайық.
D) Орындалған жаттығуды көрсет.
E) Сіздер оқу залына барыңыздар.

242. Барыс септігінде тұрған есімдікті табыңыз:
A) менде;
B) менікі;
C) менің;
D) маған;
Е) бұдан;

243.«Абай Құнанбаев 1845 жылы туыпты». Қай шақта,жақта сөйлем тұрғанын аңықтаңыз.
А) Бұрынғы өткен шақ, ІІІжақ.
B) Жедел өткен шақ, ІІІжақ.
C) Ауыспалы өткен шақ, ІІжақ.
D) Мақсатты келер шақ, Іжақ.
E) Ауыспалы осы шақ, ІІжақ.

244. “После праздника” сөз тіркесінің дұрыс аудармасын көрсетіңіз:
A) мерекеден қалды;
B) мерекеден басқа;
C) мерекеден бөлек;
D) мерекеден кейін;
E) мерекеге дейін;

245. “Біз… ата – баба…” сөз тіркесіне жалғау жалғаңыз.
A) –дың, –ларымыз;
B)–дің, -ларымыз;
C) –дің, –леріміз;
D) –дің, –ларіміз;
E) –дың, –ларымыз;

246. Салыстырмалы шырай қандай жұрнақ арқылы жасалады?
A) –лық,-лік,-дық,-дік;
B) –лау,-леу,-дас,-дес;
C)–рақ,-рек,-ырақ,-ірек;
D) –лас,-лес,-дас,-дес;
E) –ның,-нің,-дың,-дің;

247. Сын есімнің жай шырайын табыңыз.
A) сұлу, семіздеу, аласа;
B) сұлу,биік, ащы;
C) сұлу, кішірек,жақсылау;
D) сұлу,дәмдірек,жақсы;
E) сұлу,ащылау,жеңілірек;

248. Сөйлем қай райда тұрғанын аңықтаңыз «Ертең қар жауса, күн аязды болады»
A) Келер шақ.
B) Ашық рай.
C) Бұйрық рай.
D) Қалау рай.
E) Шартты рай.

249. Қай сөзге көптік жалғауы жалғанған?
A) қарар;
B) талданар;
C) жеткізер;
D) апарар;
E) шағалалар;

250. Болымсыздық есімдіктерді табыңыз.
A) Ешкім,ештеме,ешқайда.
B) Мен,саған, оның.
C) Өз,өзім,менімен.
D) Біреу,кейбір,бірдеме.
E) Бәрі,барлық,бүкіл

Нажмите на рекламу ниже и сразу увидите ответ
Популярные вопросы:
Ответ:
AruzhanDias
15.11.2021 00:20
Мін тағып ес білгелі "достың" көбі,
Барымды басқаша етіп кескіндеді.
Бермесем өзім жайлы өзім айтып,
Білсем деп жүрген де жоқ ешкім мені.

Жатпай ма ел: "түсі игіден түңілме", - деп
Бір жанмын білім де көп, мінім де көп,
Кетер ем баяғыда бақытты боп,
Келеді жібермей-ақ тілім бөгеп.

Туғалы тура сөзден іркілмеген
Дерт болып жабысқалы бұл тіл деген.
Жамандап мені біреу оңған емес,
Ешкімнен болған емес күлкім де кем.

Болған да жеріміз жоқ елден ығыр,
Өтуде ертелі-кеш төрде ғұмыр,
Қызыл тіл ақиқаттың ақ жолынан
Ауытқып,ала қашып көрмеді бір.

Бәрі де еркінде ғой бір алланың,
Мен оны басқа жаққа бұра алмадым.
Сұм десе, сұмырай десе иек қышып,
Тұрады көре сала ұрандағым.

Түгі жоқ демеңіздер қызығарлық,
Жарасып жақсы жердің қызын алдық.
Ермедім ырқына да майда тілдің,
Көрмедім "ой, кәпірдің" ізін аңдып.

Сөзіме құлақ түріп жүрген бала,
Сен неге жалт қарадың күлмең қаға.
Ол рас, сорымды да, бағымды да
Тапсам мен - тауып жүрмін тілден ғана!
0,0(0 оценок)
Ответ:
Andreichik228
21.11.2022 14:49

1)Тәуелсіздік кезеңі арқылы 1995 жылы 30 тамыз Қазақстан Конституциясы қабылданды.Жәнеде 1995 жылы Қазақстан халықтар ассамблеясы құрылды.

Тәуелсіздік жылдарында Орталық Азияға салынған инвестицияның 70 пайыздан астамы Қазақстанға тиесілі. Қазақстанға 300 миллиард доллар инвестиция салынған бұл статистика көрсеткіші бойынша.

Тағыда 1993 жыл 13 қаңтар - «Қазақстан Республикасының мемлекеттік шекарасы туралы» Заң қабылданды Елбасымыздың қолдауымен

1993 жылы Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә.Назарбаев «Болашақ» бағдарламасын тағайындады. Осы жылы «Болашақ» бағдарламасы бойынша шетелге жастарды оқыту басталды яғни болашағымызды дамытуға жастардың үстемесі бойынша.

0,0(0 оценок)
Полный доступ
Позволит учиться лучше и быстрее. Неограниченный доступ к базе и ответам от экспертов и ai-bota Оформи подписку
logo
Начни делиться знаниями
Вход Регистрация
Что ты хочешь узнать?
Спроси ai-бота